This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more

If you are a homeowner, please visit our homeowner site

01623 443200

Case Study - SkySpace, Botley's Mansion

Case Study - SkySpace, Botley's Mansion

Botley’s Mansion is an eighteenth-century exclusive wedding venue based in Surrey. Using a SkySpace portal frame, the owners were able to expand the wedding site to include a large, glass-roofed banqueting atrium in the central courtyard which complements the original features of the building and gives the venue an additional, modern ceremony room in this historic setting.

The aluminium portal frame was custom designed with a dramatic 45° angled pitch in order to maximise on natural light, which was a fundamental prerequisite for it to be used for wedding receptions.

Due to its flexibility and lightweight material, SkySpace was a great choice for this project, particularly as it has BBA Accreditation for enduring extreme weather capabilities. High level opening vents have given the room added ventilation to avoid draughts and keep the room continually temperate for up to 380 guests.

Traditional yet stylish features have been incorporated into the design such as ball finials and discreet decorative cresting on the roofline to blend with the character of the stately home. This was an important aspect of the building requirements as the roofing system is visible from the rest of the property.

A beautiful entrance detail was also constructed to match the style of the bespoke roof structure. At one end is a beautiful, sweeping staircase, and at the other is as large set of double doors creating a continuous aisle pathway from the atrium into the site’s gardens.

The SkySpace portal frame required minimal time on-site compared to alternative building methods as the pre-assembly process was carried out at one of Synseal’s sites, ensuring no disruption to the events at the mansion while the extension was being completed.

Gallery

Using a SkySpace portal frame, the owners were able to expand to include a large, glass-roofed atrium.

Related Case Studies